Tiszteletbeli konzulátus nyílik Kazahsztánban

2014. november 7. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter november 7-én ünnepélyes keretek között megnyitja Magyarország Atyraui Tiszteletbeli Konzulátusát. A kormány stratégiai partnerként tekint a közép-ázsiai országra, keleti nyitás politikájában a magyar-kazah kapcsolatok fejlesztése kiemelt helyen szerepel.

Urazgalij Karshegenov tiszteletbeli konzul feladata az lesz, hogy a jövőben még szorosabbra fűzze a két ország gazdasági kapcsolatait, új együttműködési lehetőségeket tárjon fel a nyugat-kazahsztáni megyékkel, és munkájával támogassa a magyar vállalatok piacra lépését Kazahsztánban. Ennek a célnak az intézményes keretei valósulnak meg a tiszteletbeli konzulátus ma esti megnyitásával.

Kazahsztán az elmúlt években Magyarország 3. legnagyobb külkereskedelmi partnere volt a FÁK országai között, az áruforgalom meghaladta a 261 millió dollárt. A régióban jelenleg több mint 800 magyar munkavállaló dolgozik.

Fotó: Bartha Ákos
Fotó: Bartha Ákos
A kazah-magyar gazdasági kapcsolatok élénkítésének elősegítését szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy még ebben a ciklusban, lehetőleg két éven belül közvetlen légijárat induljon a két ország között.

Az ünnepélyes megnyitón részt vesz Laszlóczki Imre, Magyarország kazahsztáni nagykövete is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)