Oktatáspolitikai párbeszéd a keleti nyitás jegyében

2014. szeptember 24. 15:34

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár társelnökként méltatta a második alkalommal megrendezett Kína–Közép- és Kelet-Európa Oktatáspolitikai Dialógus során elért eredményeket.2013 után immár második alkalommal került megrendezésre a Kína–Közép- és Kelet-Európa Oktatáspolitikai Dialógus 2014. szeptember 22–23. között Tiencsinben. A másfél napos rendezvény során Kína, valamint 16 közép- és kelet-európai ország oktatási területének döntéshozói, felsővezetői és felsőoktatási intézményei folytattak eszmecserét globális jelentőségű – és Magyarország számára is kiemelt fontosságú – kérdésekben.

A 2014-es oktatáspolitikai fórum fő témái voltak a felsőoktatás és a társadalmi-gazdasági fejlődés, a készségbeli eltérések, az oktatási rendszer és az ipari igények vizsgálata, a nemzetközi oktatással és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdések, valamint az oktatói és hallgatói mobilitás. A Dialógus során ünnepélyesen bejelentették a Kína–Közép- és Kelet-Európa Felsőoktatási Intézményi Konzorcium elindulását is, amely oktatási csereprogramok létrehozásában, tudományos kutatások kérdéseiben, továbbá tudományos fokozatok kölcsönös elismerésében segíti a tagokat.

A rendezvényt záró ünnepélyes ülést a közép- és kelet-európai országok részéről – a kínai fél felkérésére – Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár úr elnökölte.

(Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság)