Keleti nyitás a kultúrában is

2014. október 16. 17:05

Kína kulturális örökségét bemutató, két, nagyszabású kiállítás nyílhat hazánkban a közeljövőben. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Li Xiaojie miniszterhelyettes, a Kínai Kulturális Örökség Hivatalának főigazgatója írta alá Budapesten. Közlemény.

A delegációvezetők egyetértettek abban, hogy fontos egymás kultúrájának megismerése, amelyet kiválóan segítenek a másik ország kultúrkincseiből a következő időszakban rendezendő tárlatok.


Fotó: Botár Gergely

Az aláírt szándéknyilatkozat szerint a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából az Iparművészeti Múzeumban, illetve a Magyar Nemzeti Múzeumban rendeznek majd Kína kulturális örökségét bemutató tárlatot. Előbbi, a kínai kultúra 5000 évét bemutató vándorkiállítás jelenleg Prágában, a Királyi Várban látható, innen érkezne jövőre Budapestre. A másik, Selyemút-tematikájú kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílna meg 2015-ben.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az aláírást megelőző egyeztetésen hangsúlyozta: a magyar emberek kíváncsiak a kínai kultúrára, amit az is mutat, hogy minden ilyen témájú hazai kulturális rendezvény helyszínét folyamatosan megtöltik a látogatók. Hozzátette: a szándéknyilatkozat értelmében megvalósuló két kiállítás is nagy érdeklődésre tarthat számot.

Fotó: Botár Gergely

Hoppál Péter emlékeztetett arra: novemberben minden idők legnagyobb hazánkon kívüli magyar képzőművészeti kiállítása nyílik Sanghajban; ilyen mennyiségű és értékű műtárgy még soha nem hagyta el egyszerre Magyarországot. Úgy vélte: a magyar festészetet Munkácsy Mihály és kortársainak alkotásain keresztül bemutató nagyszabású tárlatot követő két magyarországi kiállítással új fejezet kezdődik a magyar–kínai kulturális kapcsolatokban, összhangban hazánk keleti nyitás-politikájával.

Li Xiaojie miniszterhelyettes, a Kínai Kulturális Örökség Hivatalának főigazgatója a kétoldalú találkozón arról beszélt, hogy Magyarország és Kína kapcsolata nemcsak 65 éves múltra, hanem sokkal régebbre tekint vissza. Hozzátette: a két ország kapcsolata egyre szorosabb és ez kiemelten igaz a kulturális kapcsolatokra.

Fotó: Botár Gergely

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: fontos, hogy a kínai emberek megismerjék a magyar kultúrát, ezért a sanghaji magyar tematikájú kiállítást szeretnék a jövőben Pekingben is bemutatni.

(EMMI, Kultúráért Felelős Államtitkárság)