A keleti és déli nyitás mellett a nyugati integráció megtartása is kulcsfontosságú

2015. május 21. 17:22

Csutora Zsolt volt azerbajdzsáni nagykövet a Piac&Profit szakportál szervezésében megvalósuló üzleti fórumon elmondta: a keleti és déli nyitás mellett a nyugati integráció megtartása is kulcsfontosságú. Hozzátette, hogy a cégek feladata, hogy a kormányzati segítséget készpénzre váltsák.

A Keleti nyitás stratégiája kapcsán Csutora Zsolt kiemelte Oroszország szerepét.

Gazdasági tekintetben tavaly év végéig Oroszország volt hazánk első számú kereskedelmei partnere az EU-n kívüli országok közül, míg Magyarország a 23. helyen állt Oroszország kereskedelmi partnerei között. A méretbeli különbségek tekintetében ez kiemelten jónak számít – mondta el az egykori nagykövet.

Az Oroszországgal szemben bevezettet embargónak azonban kedvezőtlen hatásai vannak a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra. Az agrártermékek oroszországi importtilalma érzékenyen érint számos magyar vállalatot, a magyar export 2014-ben 14 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest, ez több, mint 500 millió dollár kiesést jelent.

Fotó: KKM
A magyar diplomata elmondta: a szankciók eddig 27 milliárd dollár veszteséget okoztak az orosz gazdaságnak, ez a GDP 1,2 százaléka, de a továbbiakban akár a GDP 5%-át is elérheti majd a veszteség. Hazánk esetében a magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forintnyi veszteséget okoz az orosz exporttilalom. Mindezek ellenére a kormányzat elismeri, hogy az embargón kívül az Európai Uniónak nincs lehetősége a nyomásgyakorlásra, így fontos az egység fenntartása.

Csutora Zsolt szerint a kormány keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel elérhető a kétoldalú kereskedelmi és befektetési kapcsolatok előmozdítása. Ezt a célt szolgálja például kereskedőházak nyitása a térség országaiban, tekintve, hogy személyes kapcsolatok kiépítése kulcsfontosságú a keleti piacokon. Ezen kapcsolatok kiépítéséhez természetesen meg kell jelenni az adott helyszínen személyesen akkor is, ha ez nem az első naptól hoz sikereket. Az építkezést azonban el kell kezdeni a későbbi sikerek érdekében – mondta el az egykori azerbajdzsáni nagykövet.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)